DEMONSTRACE 20.5. 2013 SE POVEDLA

10.06.2013 18:05

OBCHODNÍ CENTRUM LUŽINY - STOP AZBESTU !

Firma OC Lužiny, s.r.o., jejíž 50 % vlastníkem je Lenka (Elekra) Romanová získala certifikát od neblaze proslulého autorizovaného inspektora Milana Teigisera

Stavba byla přes odpor obyvatel a občanských sdružení zahájena. Proti novým a novým změnám projektu občanská sdružení podávají odvolání. Stavba se stále zvyšuje, ale pro obyvatele Prahy 13 změny nejsou přínosem.

Existuje podezření, že stavebník OC Lužiny zapírá azbest, který při demolici objektu nekontrolovaně uniká do prostředí.

 "Žádný azbest nikde není a existuje protokol o měření. Občanská sdružení včetně pana Kučery se účastnili jednání, na kterém byl i developer, a bylo jim to oficiálně řečeno. Jelikož ale nebyli účastníci řízení, ten protokol jim nebyl ukázán," říká Samuel Truschka mluvčí radnice Prahy 13.

Co na to říká protistrana? "Kecy, kecy, v žádném případě. My jsme účastníci řízení," odmítá to Kučera a k proběhlé schůzce na stavební úřadě dodává: "Říkali, že vše je v nejlepším pořádku a vše je prý ve spise. Já ten spis prošel a nic v něm nebylo. Ať pan Truschka přijde na dnešní demonstraci a ten protokol nám ukáže," vyzývá Petr Kučera. Na demonstraci Truschka nepřišel a protokoly neukázal. Žádné totiž nemá.

Odbornice na sanaci nebezpečných stavebních materiálů Zoja Guschlová je přesto o přítomnosti azbestu v budově přesvědčená, jinak by ji prý v minulém režimu kvůli požárním normám nezkolaudovali. Podle ní tak pravděpodobně porušil zákon jak developer, tak stavební úřad. "Průzkum na azbest tam s největší pravděpodobností proveden nebyl, protože není mnoho skupin v Česku, které tuto činnost mohou vykonávat. Samozřejmě o tom bychom měli nějakou informaci," dodala.

Obyvatelé dosud mohli procházet do sídliště průchodem mezi obchodním střediskem, kde byla také městská knihovna a pošta. Obě jsou již zrušeny bez náhrady. Obchodní středisko sice údržbu potřebuje, ale stavbou se veřejný průchod zahradí a obyvatelé a školáci budou moci procházet pouze přes parkoviště.

Občanská sdružení na Praze 13 nesouhlasí se zrušením průchodu ke škole a do  sídliště z metra Lužiny ani v průběhu stavby.

Obyvatelé se obávají azbestu unikajícího v průběhu plánované demolice.

Požadujeme testování na přítomnost škodlivin a zveřejnění výsledků. Ačkoliv má radnice v rukou plátek STOP, a TV Prahy 13 aradniční web, nikde informaci o neexistenci azbestu nezveřejnila.

více zde :

Spolek občanských sdružení Jihozápadního Města SPOLEK 13 a Sdružení nezávislých občanů Prahy 13 SNOP 13, si klade za cíl přímo zastupovat obyvatele Prahy 13, kterým záleží na svém okolí a chtějí změnit své okolí k lepšímu. Ve volbách 2014 budeme kandidovat do zastupitelstva Prahy 13.

OBCHODNÍ CENTRUM LUŽINY - STOP AZBESTU ! Developer dosud nepředložil veřejnosti atesty o nepřítomnosti azbestu. Průchod od metra Lužiny diskriminuje seniory, děti a osoby s pohybovými vadami. Žádná další výstavba na parkovišti u metra Lužiny. Kde je slibovaný obchod s potravinami ? A kde je starosta Vodrážka ?

POSTAVME DOMOV PRO SENIORY ! Senioři z Prahy 13 mají právo prožít stáří v místě, kde bydleli. Praha 13 se musí postarat o své seniory. Peníze má radnice z prodaných bytů. Současná situace v péči o naše seniory  není adekvátní potřebám stárnoucí populace Prahy 13. Současné vedení radnice budování úspěšně blokuje.

SNIŽME ROZPOČET STAVEBNÍMU ODBORU ! Úředníci stavebního odboru schvalují stavby bez ohledu na dopady do našeho okolí. Schválí vše, co požaduje developer, proto není nutné tolik úředníků, postačí jeden, který orazítkuje žádost. Důsledkem je, že každá nová stavba odsaje parkovací stání v širokém okolí. Naše připomínky úředníci buď ledabyle zamítají, a nebo nás vylučují z územních řízení. Stavební odbor škodí obyvatelům Prahy 13.

POSTAVME NOVÁ PARKOVIŠTĚ ! Žádáme o řešení dopravy v Praze 13. Nemáme kde parkovat, nemohou projet ani sanitky, natož hasičské vozy. Záchytná parkoviště vybudujme také na území středočeského kraje. Koncept musí být řádně projednán s občany.

 POTŘEBUJEME NA PRAZE 13 POLITICKÉ STRANY ? Pod vedením ODS a ČSSD Praha 13 zaostává. Neprůhledné hospodaření, nezájem o opozici, podpora developrů. Kriminalita narůstá. Z Velké Ohrady se může stát ghetto. O občany a jejich problémy se partaje zajímají pouze před volbami. Partaje naslibují a schovají se. Občanská sdružení podporují kandidaturu SNOP13 ve volbách 2014.

 

WWW.SPOLEK13.CZ

WWW.SNOP13.CZ

Zpět