Občané Prahy 13 žádají zrušení povolení ke stavbě OC Lužiny, Praha 13

19.11.2012 10:54

Firma OC Lužiny, s.r.o., jejíž 50 % vlastníkem je Lenka Romanová získala certifikát od neblaze proslulého autorizovaného inspektora Milana Teigisera na stavbu obchodního střediska OC Lužiny na Praze 13.

Informaci přínesla i celostatní media :

Česká televize : Oprava OC Lužiny leží v žaludku místním, chtějí parkovací místa

Novinky, Právo : Pražanům se nelíbí rekonstrukce obchodního centra Lužiny

Hospodářské noviny : Žena šéfa ČEZ Martina Romana investuje do realit. Vlastní polovinu v OC Lužiny

Aktuálně : Lidé se bouří proti centru Martina Romana, oprava vázne

Metro : Nové obchodní centrum v Lužinách se místním obyvatelům nelíbí

Městská knihovna v Praze :  Lužiny od července uzavřeny!

aj.

Vydaným certifikátem se chtěl stavebník zřejmě vyhnout konfrontací s veřejností.

Více  zde

Obyvatelé dosud mohli procházet do sídliště průchodem mezi obchodním střediskem, kde byla také městská knihovna a pošta. Obě jsou již zrušeny bez náhrady. Obchodní středisko sice údržbu potřebuje, ale stavbou se veřejný průchod zahradí a obyvatelé a školáci budou moci procházet pouze přes parkoviště.

Kritický nedostatek pošt na Praze 13, pocítili obyvatelé Prahy 13 již nyní - fronty narostly a naštvanost obyvatel jakbysmet. A to není před vánoci. Pošta bude moci ve frontách lépe vymáhat pohledávky a opravovat čekajícím jejich vozidla.

Stavba také parazituje na kritickém nedostatku parkovacích míst na Praze 13 a nevytváří ani ! jedno ! parkovací stání, ikdyž se v certifikátu inspektor ohání 306 parkovacími místy. Ta jsou ale již obsazena vozidly obyvatel. Developr raději investuje do obchodních ploch. Parkování zaplatí město. Takové praktiky jsou protiprávní.

Na stavbu nebylo vydáno územní rozhodnutí, ačkoliv hodlá m.j. spojit dvě stavby zastřešením atria o ploše 1200 m2.

Občanské sdružení k zrušení využívají nový postup podle Usnesení Nejvyššího správního soudu Konf 25/2012 – 9 ze dne 6. září 2012 a návrh je již doručen na stavební úřad Prahy 13.

Občanská sdružení na Praze 13 nesouhlasí se zrušením průchodu ke škole a do  sídliště z metra Lužiny ani v průběhu stavby.

Obyvatelé žádají, aby stavba přinesla nová parkovací místa.

Obyvatelé se obávají azbestu unikajícího v průběhu plánované demolice.

Požadujeme pozastavení stavby a změnu projektu.